Narcisism – Actualitate si Clinica
Argument
Școala de Vară, ediția a XVII – a, 2023
Societatea Română de Psihanaliză

 

Comitetul științific vă invită să participați la Școala de Vară a SRP. În acest an Școala de Vară va reveni la Constanța, unde în asociere cu Universitatea Ovidius, vom fi prezenți între 24 și 27 August.

Tema din acest an este dedicată narcisismului, având ca titluActualitatea și Clinica Narcisismului.

Freud (1914) a deschis o perspectivă clinică și un câmp de cercetare care au evoluat continuu de la introducerea narcisismului în descrierea și înțelegerea personalității. Noi perspective au pornit de la o fenomenologie complexă, manifestă într-o clinică mai degrabă dificilă (e.g., Fromm 1964; Kernberg 1975, 1984; Kohut 1966, 1971, 1984; Green 1983, etc.), și care au lărgit considerabil analizabilitatea printr-o evoluție atât a tehnicii cât și a conceptualizărilor ce au stat la baza acestor modificări de tehnică, uneori substanțiale.

Clinica narcisismului este marcată de pacienți sever afectați, de decompensări și abuzuri suferite sau în facere, de crimă, violență și traumă, de abuz de substanțe, de decompensări mistice, de culte și secte, de antisocial, de control distructiv, aroganță, stupiditate și lideri psihopați, ca să enumăr doar câteva aspecte ale narcisismului în formele lui maligne și cotidiene. În prim plan ajung forme complexe și complicate de transfer ↔︎ contra-transfer, și uneori situații în care analizabilitatea este calificabilă just ca imposibilă.

Este de menționat importanța pe care o au grupurile narcisice sau care se decompensează narcisic (e.g., Bion 1961; Kernberg 2003a, 2003b) relativ la felul în care realitatea socială ajunge uneori să fie falsificată sau să denatureze în absurdul conflagrațiilor și violențelor colective, sau al vieții grupurilor închise.