Societatea Romana de Psihanaliza are bucuria si onoarea de a avea ca partener Universitatea Transilvania Brasov.

https://www.unitbv.ro/

Facultatea de Psihologie și Științele Educației a fost partenerul cu care Societatea Română de Psihanaliză a organizat în perioada 2-5 iulie cea de a 14-a ediție a Școlii de vară de psihanaliză cu tema Gândirea psihanalitică, în varinată online. Lectorii au fost membri ai Societății Române de Psihanaliză cu expertiză în domeniul psihoterapiei inspirate de Freud și dezvoltate de-a lungul timpului de numeroase școli de orientare psihanalitică.

Ca expresie a interesului pentru buna pregătire a viitorilor specialiști în domeniu, organizatorii școlii de vară au oferit unui număr de 10 studenți ai Facultății de Psihologie și Științele Educației posibilitatea de a participa la activități. Credem că ei au beneficiat maximal de prelegerile și discuțiile în grupurile de supervizare organizate de specialiști, ca și de dezbaterea în grilă psihanalitică a filmului artistic Dragoste și moarte (1975, regia Woody Allen). Reacțiile acestora stau mărturie despre utilitatea experienței pe care au trăit-o:

„În cadrul părții dedicate studenților am primit informații legate de formarea în psihanaliză și organizarea școlii de psihanaliză în România. Am primit aceste informații cu interes, completând informațiile mele legate de formare dea lungul vieții și formarea complementară în psihoterapie.”

„Prezentările teoretice în plen, grupurile de discuție teoretică și clinică, proiecția de film mi-au adus un plus de înțelegere a profesiei de psihoterapeut, dar și un plus de cunoaștere a metodelor și practicii psihanalitice. ”

„Pentru mine a fost o experiență foarte provocatoare și foarte interesantă. Cel mai mult mi-au plăcut studiile de caz, pentru că au fost o incursiune în realitate.”

„A fost un prilej deosebit de a-mi îmbogăți abordarea terapeutică, nivelul a fost foarte profund ... Cred ca este foarte oportun pentru studenții masteranzi să cunoască mai îndeaproape această abordare unică ce deschide atât de multe căi.”

Urmând formatul tradițional al școlilor de vară ale Societății, următoarea ediție se va organiza tot în colaborare cu Facultatea de Psihologie și Științele Educației, la care sperăm că ne vom întâlni nemijlocit. Avem convingerea că acest eveniment va contribui la consolidarea relației dintre lumea academică și cea a practicienilor, în beneficiul studenților care se pregătesc să devină psihoterapeuți, ca și a cadrelor didactice care îi formează.

Prof. dr. Mariela Pavalache-Ilie